Wartaaltje kort

Zelfcompassie en Flexplek

Op onze bureaus op kantoor lag een flyer: ‘Je bent nooit te oud om te groeien’.

Interessant, dacht ik, want ik weet niet beter dan dat je vanaf je 25e jaar krimpt, een paar jaar later kan ook, maar in elk geval krimp je terwijl je net lekker bezig was volwassen te worden. Maar daar ging de flyer natuurlijk niet over. Nee, het bevatte informatie over trainingen ten behoeve van geestelijke groei en welzijn waaronder een training zelfcompassie. Die training kan ik ook wel gebruiken, was mijn 1e eerste gedachte, want in de loop van mijn ‘volwassen’ levensjaren was ik nou niet bepaald positiever over mezelf gaan denken. Goedbeschouwd ben ik mijn grootste criticus. Niet dat ik mezelf nou helemaal afkeur, maar wat meer positiviteit zou welkom zijn. De flyer werd weer terug gelegd, want er moest gewerkt worden. De laptop werd geïnstalleerd op mijn flexplek, waarbij ik ‘mijn’ zeg wat in strijd is met een flexplek omdat dan niets meer ‘van mij’ is, maar waar ik mezelf toch een eigen plekje heb toegeëigend. Iets wat ik meerdere collega’s zie doen en misschien is dat ook zelfcompassie; gaan zitten op de plek waar jij het liefste zit en daar eventueel ook nog eerder voor op kantoor komen zodat je zeker weet dat die plek voor jou is.

Eenmaal geconcentreerd aan het werk plofte een collega op de bureaustoel naast mij. Deze collega flext volgens mij wel. ‘Gatver! Zelfcompassie!’ Hij had de flyer ook ontdekt. Ik keek op van mijn scherm richting collega. Zijn gezicht sprak boekdelen, nou niet alleen zijn gezicht, zijn hele lijf kotste zo ongeveer het woord zelfcompassie uit.

‘Gatver?’ vroeg ik. ‘Ja, ik ga echt over mijn nek van dat woord, zelfcompassie en opnieuw sprak hij het woord vol walging uit. ‘Maar heb je dan wel compassie voor jezelf? Vroeg ik.  En misschien sloeg die vraag wel nergens op. ‘Dat weet ik niet, zei hij, maar kom me niet aan met het woord zelfcompassie. ‘Ik vind het een mooi woord,’ reageerde ik. Maar goed, daar had hij geen boodschap aan. ‘Welk woord zou dan beter zijn?’ vroeg ik toen maar. Daar ging hij over nadenken, want het werd stil. Net toen hij een mooi woord wilde zeggen rinkelde mijn telefoon. Ik keek hem veelbetekenend aan met zo’n blik van: ‘een klant, en een klant gaat voor op collega’s dus ik moet even opnemen.’ Hij kon daar begrip voor opbrengen of misschien compassie, maar dat kon ik beter niet tegen hem zeggen. Na het telefoontje leek het erop dat ons gesprek geen voortgang zou gaan vinden omdat de collega ook alweer met andere dingen bezig was, maar er deed zich toch nog een momentje voor. ‘Zelfzorg’ zei hij, dat woord kan ik verdragen. Tegelijk keek hij er bedenkelijk bij alsof hij ook wel wist dat dit woord niet helemaal de lading dekte. ‘Volgens mij ligt zelfcompassie op een dieper niveau dan zelfzorg,’ reageerde ik. Het leek alsof hij instemmend knikte, maar moest toen weg voor een teamoverleg. ‘Veel compassie,’ riep ik hem na, toen hij de ruimte uit liep. De rest van de dag wensten we elkaar te pas en te onpas compassie toe en dat was best fijn en lollig en volgens mij kon hij in de loop van de dag het woord al beter verdragen.

De training bleek trouwens aangeboden te worden voor mensen met een psychiatrische achtergrond en die heb ik volgens mij niet. Althans er is nooit een diagnose gesteld, maar dat zegt natuurlijk niks.

Maar wat is nou zelfcompassie? Compassie is afgeleid van: com = gezamenlijk en patir = lijden.
‘Compassie is de wens dat alle levende wezens vrij van lijden mogen zijn,’ zegt de Dalai Lama. En nu was ik enige tijd geleden op een alpacafarm in Zeeland voor een wandeling met Alpaca’s met na afloop snert in hun stal waar de alpaca’s in en uit liepen en het helemaal oké leken te vinden dat wij gebruikt maakten van hun ruimte. Een flexruimte zou je kunnen zeggen. Het was betoverend.  En dit, in combinatie met Carla die liefdevol over ‘haar’ alpaca’s waakt en de bezoekers heel veel informatie kan vertellen over deze bijzondere dieren, maakt dat je zomaar een paar hele blije, compassievolle uren beleeft waarin je even helemaal vrij van lijden bent. Meer info: www.alpacazeeland.nl in Nieuwdorp

Reacties uitgeschakeld voor Zelfcompassie en Flexplek